Skip links

Google Ads nybörjarguide: Lär dig grunderna i Google ads

Google Ads är den perfekta plattformen för dig som vill öka din försäljning. Med Google Ads har du möjligheten att synas på Googles sökresultatsidor och nå potentiella kunder i exakt den stund personer söker efter produkter eller tjänster som du erbjuder. I denna artikel går vi igenom vad du bör tänka på när du påbörjar din Google ads annonsering!

Innehållsförteckning

Varför ska man annonsera via Google Ads

Världens största plattform

Under 2022 var Google den mest använda sökmotorn och hade en andel på över 90 % av sökningar på internet. Google har en enorm användarbas med miljarder användare världen över. Genom att annonsera på Google når du potentiellt ut till en stor och bred publik, vilket kan öka dina chanser att nå nya kunder och sprida medvetenhet om ditt varumärke.

Google är inte bara en sökmotor, utan har även andra populära tjänster som YouTube, Google Maps, Gmail och Google Display Network. Genom att annonsera på Google når du användare på olika plattformar och kan använda olika annonsformat för att passa olika målgrupper.

Med Google Ads kan du välja exakt vilka söktermer eller nyckelord som ska utlösa dina annonser. Det innebär att dina annonser når relevanta användare, vilket ökar chansen att de klickar på annonsen och genomför en önskad handling, som att köpa en produkt eller fylla i ett kontaktformulär.

Du kan också rikta in dina annonser mot specifika geografiska områden, vilket är särskilt fördelaktigt om du har en lokal eller regional verksamhet.

Google Ads erbjuder även olika målinriktningar, som intressen, beteenden och demografi, vilket gör det möjligt att nå en specifik målgrupp som är mer benägen att vara intresserad av dina produkter eller tjänster.

Precision och relevans med Google Ads

Mätbara resultat

Genom att använda Google Ads kan du få en tydlig översikt över hur effektiva dina annonser är. Du kan se vilka annonser som får mest klick, vilka som visas flest gånger, och vilka som leder till konverteringar. Konverteringar kan vara olika typer av mål, såsom köp av produkter, nedladdningar av appar eller registreringar på din webbplats.

Med den här insikten kan du utvärdera avkastningen på dina reklaminvesteringar. Om du märker att vissa annonser presterar bättre än andra, kan du fokusera mer på dem och förbättra mindre framgångsrika annonser. Du har också möjlighet att göra justeringar i realtid för att optimera annonserna och få bättre resultat.

Genom att ständigt analysera och förbättra dina annonser kan du öka effektiviteten i din marknadsföring och få ut mer av din reklambudget. Google Ads ger dig de verktyg du behöver för att göra smarta beslut och nå dina mål.

Grunderna i Google Ads

Google Ads erbjuder både smarta och avancerade inställningar för dina annonser. De smarta inställningarna är utformade för att göra annonsering enklare och mer automatiserad. Genom att använda smarta inställningar kan Google Ads automatiskt optimera dina annonser baserat på fördefinierade mål. Detta är särskilt användbart för nybörjare eller för de som vill att Google ska hantera en del av annonseringens komplexitet.

Å andra sidan erbjuder Google Ads också avancerade inställningar för de som vill ha mer kontroll och precision över sina annonser. Med avancerade inställningar kan du själv justera bud, välja specifika placeringar för dina annonser, segmentera målgrupper på olika sätt och använda avancerade sökordstyper för att rikta in dig på specifika sökfraser.Vi rekommenderar att du är direkt byter till expert mode (avancerade inställningar) då är du annars saknar många av de inställningar som är viktiga för att uppnå bra resultat.

1. På inställningar i högra hörnet
2. Längst ner i rullgardinsmenyn står det ”byt till expert läge” .

Du vet väl om att vi även erbjuder Google Ads annonsering till våra kunder, läs mer här!

1. Smart läge eller expert läge

2. Olika Google Ads annonser

Google Ads erbjuder flera olika typer av annonser för att hjälpa annonsörer att nå sin målgrupp på olika sätt. De allra vanligaste annonserna är sökannonser alternativt bild och videoannonser.

Här är några av de olika typerna av annonser i Google Ads:

SÖKANNONSER (SEARCH ADS

Dessa annonser visas högst upp eller längst ned på sidan med sökresultat när någon söker efter specifika söktermer. Annonsörer väljer relevanta sökord som utlöser annonsernas visning.

BILDANNONSER (DISPLAY ADS)

Dessa annonser visas på olika webbplatser i Googles nätverk av partnerwebbplatser. De kan innehålla bilder, text och ibland även animationer för att locka användarnas uppmärksamhet.

VIDEOREKLAM (VIDEO ADS)

Videoannonser visas på YouTube och andra videoplattformar. De kan vara korta annonser som spelas före eller under en video eller som visas bredvid videospelaren.

SHOPPINGANNONSER (SHOPPING)

Dessa annonser visas i Google Shopping-resultaten när användare söker efter produkter att köpa. Annonserna visar produktbilder, priser och butiksnamn.

APPANNONSER (APP ADS)

Dessa annonser används för att marknadsföra mobilappar. De kan visas i Google-sökresultat, YouTube, Google Display-nätverket och i andra appar.

LOKALA ANNONSER (LOCAL ADS)

Dessa annonser är avsedda för företag med fysiska platser. De visas i Google Maps och när användare söker efter lokala tjänster eller företag.

ABOUT US

2. Google Ads Keyword Planner (Sökkordsplanerare)

Google Ads Keyword Planner (Sökkordsplanerare) är ett verktyg som erbjuds av Google Ads för att hjälpa annonsörer att hitta relevanta sökord för sina annonser. Verktyget ger förslag på sökord och visar statistik som hjälper annonsören att välja rätt sökord för att nå ut till sin målgrupp.

Genom att använda Google Ads Sökkordsplanerare kan du hitta relevanta sökord som kan hjälpa dig att rikta in dig på din målgrupp mer effektivt och förbättra prestanda för dina annonser. Detta verktyg är användbart både för nybörjare och mer erfarna annonsörer för att optimera sina kampanjer och nå ut till de mest intresserade användarna.

1. Logga in på ditt Google Ads-konto och klicka på "Verktyg och inställningar" (den ikonen ser ut som ett skiftnyckelikon) i den övre högra hörnet.
2. Välj "Sökkordsplanerare" under rubriken "Planera".
3. I Sökkordsplaneraren kan du ange antingen specifika ord eller fraser som är relevanta för din annonskampanj, eller så kan du ange en webbplats eller en webbsida för att få förslag på sökord baserat på den webbplatsens innehåll.
4. Efter att du har angett dina söktermer, klicka på "Få sökordsidéer". Google Ads kommer att generera en lista över sökord som är relevanta för dina angivna termer. Du kommer också att se statistik som visar hur ofta dessa sökord söks efter, hur konkurrenskraftiga de är och hur högt det genomsnittliga budpriset är för att visa annonser på dessa sökord.
5. Du kan också använda Sökkordsplaneraren för att få förslag på nya sökord genom att klicka på fliken "Få sökordsidéer" och sedan välja "Nya idéer".

Keyword Planner

Resultat

Visste du att...

Den mest betalda sökfrasen i Google Ads historia var "köp försäkringar online" ("buy insurance online"). Enligt rapporter betalade en försäkringsbyrå runt 54 dollar per klick för den frasen.Google Ads hanterar miljontals annonser och sökfraser varje dag. Enligt statistik från 2021, genererade Google Ads mer än 134 miljarder dollar i annonsintäkter för Google, vilket utgjorde den största delen av Googles totala intäkter.

3. Google Ads Budget

När det gäller att sätta en budget för Google Ads är det viktigt att tänka på era specifika affärsmål och marknadsföringsmål. Budgeten kan variera beroende på vilken typ av kampanj ni vill köra, er målgrupp, konkurrensen på marknaden och era förväntade resultat. Kostnad per klick (CPC) ligger normalt sett mellan 5 -15 kr beroende på bransch. Mer konkurrensutsatta branscher som bank och försäkring är dyrare medan försäljning av kakelugnar, möbler med med mera är billigare. Utifrån detta kan ni räkna på ungefär hur många besökare ni kommer få baserat på eran budget.

Det kan vara klokt att börja med en mer konservativ budget och sedan justera den baserat på resultaten och avkastningen på er investering. Genom att kontinuerligt optimera era kampanjer kan ni upptäcka vilka sökord och annonser som fungerar bäst för er målgrupp och på så sätt få ut mesta möjliga av er budget.

Ni kan också överväga att samarbeta med en erfaren Google Ads-byrå eller konsult för att få hjälp med att optimera er budget och kampanjstrategi.

4. Hur mycket ska buda på sökord i Google Ads

Det är omöjligt att exakt veta hur mycket du ska buda för att din annons ska visas på den placering du vill ha den. För att förstå hur Google Bestämmer hur mycket som ska betalas för ett viss sökord eller annons på en viss placering så måste man vara medveten om att Google använder sig av ”second price auction”. Detta betyder att den som lägger det högsta budet på ett sökord inte betalar sitt eget bud. Istället betalar man det bud som var näst högst och den som var näst högst betalade tredje högsta budet osv.

Den andra delen som har betydelse på hur mycket man betalar för sina Google ads annonser på olika placeringar är kvalitetspoängen. Om du skapar annonser med sökord som väl relaterar till det du säljer så för du högre kvalitetspoäng. Detta är på grund av att Google vill ha relevanta annonser för olika sökord så att användare känner att de kommer till en intressant sida i förhållande till vad de har sökt på.

I slutändan är Googles ekvation för att rangordna budgivare effektiv men simpel:

Kvalitetspoäng * Bud = Totalpoäng

Vad kan du göra för att få en ungefärlig uppfattning om priset på sökord?

Trots att det inte finns något sätt att ta reda på det exakta priset på olika annonser och sökord så finns det olika sätt att få en bättre uppfattning:

Google Ads Sökkordsplanerare: Detta verktyg finns inom Google Ads-kontot och låter er söka efter specifika sökord eller fraser för att få en uppskattning av genomsnittliga kostnader per klick (CPC) för dessa sökord. Det ger er även förslag på nya sökord baserat på er webbplats eller produktutbud.

Konkurrensenivå: När ni utforskar Google Ads-plattformen kan ni även se konkurrensnivån för olika sökord. Högre konkurrens kan leda till högre budpriser, medan lägre konkurrens kan vara mer kostnadseffektivt. Detta kan man dels göra i sökordsplaneraren.

Testkampanjer: För att få en bättre uppfattning om kostnaderna för era specifika annonser och sökord kan ni genomföra testkampanjer med en mindre budget och övervaka resultaten. Detta ger er en realistisk bild av hur mycket ni kan förvänta er att spendera för att nå era mål. Då är det också möjligt att gå till insikter och se hur stor andel av annonsplatser när du tar för de relaterade sökorden. Du har också möjlighet att se dina konkurrenters andelar och kan därav få en ungefärlig uppfattning.

Ett tips är även att bjuda på längre sökord. Priset för ”bil” är väldigt högt då många söker på detta och även väldigt generellt. Om du säljer begagnade Mercedes i Jönköping så kan du istället använda dig av ” köp begagnad Mercedes Jönköping”. På så sätt får du ner kostnaden på grund av att färre söker på detta, din kvalitetspoäng kommer vara högre och besökarna kommer bli mer nöjda.

5. Budstrategi

Oavsett vilken budstrategi ni väljer är det viktigt att övervaka kampanjen regelbundet och göra nödvändiga justeringar för att optimera resultatet. Testa olika strategier och analysera resultaten för att identifiera vilken budstrategi som fungerar bäst för era specifika mål och kampanjer.

Att rekommendera är att börja med maximalt antal klick som din budstrategi. Anledningen är att du normalt betalar mindre per klick och så ledes får in mer data som du kan arbeta med. Efter ett tag så kan du se vilka sökord som har lägre kostnad per klick, högre klickfrekvens, högre kvalitetspoäng med mera vilket gör att du kan optimera dina annonser. när du gjort detta kan du sedan gå över till konverteringsmaximering då detta ofta är det slutgiltiga målet.

Här är några vanliga budstrategier att överväga:

  1. Manuell kostnad per klick (CPC): Med denna strategi kan ni manuellt ange den maximala summa ni är villiga att betala för varje klick på er annons. Det ger er mer kontroll över kostnaderna, men ni behöver övervaka och justera buden regelbundet för att hålla er konkurrenskraftiga och nå era mål.
  2. Maximalt antal klick (tillämpas på automatiska budstrategier): Med denna strategi anger ni den maximala budgeten för antalet klick ni vill ha under en given tidsperiod. Google Ads justerar sedan buden automatiskt för att försöka nå det önskade antalet klick inom er budget.
  3. Konverteringsmaximering: Denna strategi fokuserar på att maximera antalet konverteringar (t.ex. köp, nedladdningar eller anmälningar) inom er budget. Google Ads justerar buden för att maximera chansen att få fler konverteringar baserat på historiska data.
  4. Kostnad per förvärv (CPA): Med denna strategi anger ni den kostnad ni är villiga att betala för varje konvertering. Google Ads justerar buden för att försöka nå det önskade CPA-målet.
  5. Kostnad per tusen visningar (CPM): Om ert mål är att öka varumärkesexponeringen kan ni välja denna strategi där ni betalar för varje tusen visningar av er annons. Det är vanligtvis mer lämpat för varumärkeskampanjer.

Först och främst måste du ansluta din hemsida till Google Analytics 4. Om du ännu inte har gjort detta kan du följa denna guide!

  1. Logga in på ditt Google Analytics 4-konto: Gå till Google Analytics och logga in med dina Google-kontouppgifter.
  2. Navigera till din egendom: Välj den webbplats eller app som du vill koppla till Google Ads genom att välja rätt egendom i rullgardinsmenyn längst upp i vänstra hörnet.
  3. Öppna “Anslutningar” i menyn: Klicka på kugghjulsikonen längst ner till vänster på sidan för att öppna inställningsmenyn. Välj “Anslutningar” under avsnittet “ADMINISTRATION”.
  4. Lägg till Google Ads-anslutning: Klicka på “länk”knappen för att lägga till en ny anslutning.
  5. Följ instruktionerna: Du kommer att ombes att logga in på ditt Google Ads-konto och godkänna åtkomst för Google Analytics. Följ instruktionerna för att slutföra processen.
  6. Välj rätt Google Ads-konto och klicka på “Fortsätt”: Om du har flera Google Ads-konton kommer du att kunna välja vilket konto du vill koppla till Google Analytics 4. Välj rätt konto och klicka på “Fortsätt”.
  7. Konfigurera mätning: Välj hur du vill att mätning ska konfigureras. Du kan välja att använda “Enhets-ID” eller “Sökannonser med anpassade annonstyper” beroende på vilken typ av annonser du kör. Följ de specifika instruktionerna för konfigurationen du väljer.
  8. Spara och slutför: Klicka på “Spara” för att slutföra anslutningen mellan Google Analytics 4 och Google Ads.

Nu är Google Analytics 4 och Google Ads kopplade, och du kommer att kunna se detaljerad data om hur dina annonser presterar och hur användare interagerar med din webbplats eller app. Genom att ha båda dessa plattformar anslutna kan du få värdefull insikt och optimera dina annonser för bättre resultat.

6. Anslut Google Analytics 4 till Google Ads

7. Sätt upp konverteringar till Google Ads

Bästa sättet att spara konverteringar på din hemsida är genom Google tag manager. Om du anslutit din hemsida till Google tag manager så kan du spara vad du som helst på din hemsida. Allt från inskickade formulär till att någon klickat in på en av dina produkter. Om du ännu inte satt upp Google tag manager så kan du följa denna guide!

För att sätta upp konverteringsspårning i Google Ads genom Google Analytics följer du dessa steg:

  1. Logga in på Google ads.
  2. Klicka på verktyg och inställningar högst uppe i menyn.
  3. Klicka på ” lägg till ny konvertering).
  4. Välj importera ” importera data från Google Analytics och andra källor”.
  5. Välj Google Analytics 4. Sedan får du ett alternativ att välja mellan app eller webb, välj webb. Klicka sedan på fortsätt.
  6. Välj sedan de konverteringar du vill ha och har skapat via Google tag manager. Klicka sedan på importera.

Efter att du har följt stegen i denna guide har du lärt dig mycket av grunderna i Google ads. Du kan nu med gott samvete skapa dina egna Google Ads annonser och optimerar dessa för att i längden öka din försäljning.

Att skapa kvalitativa annonser tar tid och sker inte över en dag. Det är viktigt att göra ett grundligt förarbete då detta är stommen i dina annonser och är svåra att ändra efterhand. Efter detta måste du aktivt arbeta med dina annonser genom den datan du samlar in för att nå bästa resultat.

Om detta låter tidskrävande och omständigt så kan du alltid vända dig till oss på .709 Media för hjälp med din Google Ads annonsering. Vi är experter på Google Ads Och erbjuder alltid nya kunder ett kostnadsfritt möte för att gå igenom vad man kan förvänta sig och vad vi har för strategi.

Lycka till!

Sammanfattning

This website uses cookies to improve your web experience.